Vårt største samhandlingsprosjekt i Helsefellesskap Innlandet

Helsedirektoratet var vertskap for fellessamlingen som markerte avslutningen av det nasjonale spredningsprosjektet i digital hjemmeoppfølging. Prosjektet, som omfatter 22 kommuner i Innlandet med Vågå kommune som søkerkommune, er det største samhandlingsprosjektet i Helsefellesskap Innlandet. Forankringen i helsefellesskapet har vært avgjørende for prosjektets gjennomføring og suksess.

Spredningsprosjektet i digital hjemmeoppfølging

Prosjektleder ved Interkommunalt politisk råd for Nord-Gudbrandsdalen Marita Aaheim, og prosjektleder for DHO-teamet i Sykehuset Innlandet, Erlend Loen Haukvik - Klikk for stort bildeProsjektleder ved Interkommunalt politisk råd for Nord-Gudbrandsdalen Marita Aaheim, og prosjektleder for DHO-teamet i Sykehuset Innlandet, Erlend Loen Haukvik presenterte status og resultater på fellessamlinga

Prosjektet har 59 aktive pasienter i kommunene per 20. november 2024, men totalt sett gjennom 2024 er antall pasienter høyere da prosjektet opplever at brukere blir fortere skrevet ut fra tjenesten og behandlingstiden er kortere enn ved tradisjonelle helsetjenester. 

Sykehuset har etablert tjenesteforløp innen blant annet epilepsi, diabetes for barn og unge, og søvnapné, mens kommunene primært har hatt fokus på KOLS, diabetes, hjerte/kar sykdommer,  kreft og pasienter med høyt forbruk av helsetjenester. Psykisk helse har vært den største målgruppen, med Elverum kommune som en viktig drivkraft.

Panelsamtale med fokus på samarbeid og organisering

Thomas Ranstad Haugen, kommunalsjef i Vågå kommune og representant for prosjekteierkommunen Vågå, deltok i en panelsamtale sammen med representanter fra Ullensaker og Hadsel kommuner. Han pekte på at suksess med digital hjemmeoppfølging avhenger av å finne nye måter å organisere tjenestene på, spesielt i regioner med utfordrende demografiske forhold. 


Innlandet må se seg selv som én enhet, ikke 46 små kommuner.  Vi må synliggjøre verdien av dette arbeidet for både politikere og innbyggere” sier Haugen. Han understreket også at gevinster som trygghet for pasientene og kompensasjon for manglende helsepersonell må stå sentralt. “Vi gjør dette i mindre skala nå, men mulighetsrommet er stort. Samarbeidet mellom sykehuset og kommunene har vært godt, men vi må lykkes bedre med å finne felles løp fremover” fortsatte han.

panelsamtale der kommunalsjef i Vågå representerer Innlandet - Klikk for stort bildeThomas Ranstad Haugen, kommunalsjef helse i Vågå kommune

Forankring og fremtidige gevinster

Panelsamtalen belyste også betydningen av forankring i hele organisasjonen, fra brukere til kommunedirektører til helsefellesskap. Haugen påpekte at helseutvikling ikke kun angår helsetjenester, men hele kommunen. “Ved å kombinere operativt arbeid fra kommunedirektører med strategisk innsikt fra helsefaglige ledere, får vi en helhetlig tilnærming. Dette er essensielt for å lykkes i regional utvikling” sier Haugen. 

Drahjelp fra nasjonale myndigheter er nødvendig

En viktig diskusjon i panelsamtalen var overgangen fra prosjekt til drift. Representantene etterlyste større økonomisk forutsigbarhet for å sikre at digital hjemmeoppfølging forblir en bærekraftig del av tjenestene. “Når kommuner står overfor tøffe budsjettkutt, er det avgjørende med stabil finansiering. Myndighetene, og særlig Helsedirektoratet, må fungere som lokomotivet i denne utviklingen” uttalte Haugen.

Digital hjemmeoppfølging – et prioritert område for fremtiden

Selv om fellessamlingen markerte prosjektets formelle avslutning, er digital hjemmeoppfølging fortsatt et prioritert område i helseteknologiordningen for 2025. Innlandsprosjektet planlegger å søke nye midler for å opprettholde trykket og ytterligere spre arbeidsmetodikken i de eksisterende kommunene i Innlandet, men også for kommuner som ikke hittil har vært delaktige i prosjektet. 

Vi har sett at dette prosjektet gir stor verdi, både for pasienter og helsepersonell. Samarbeidet mellom kommuner og helseforetak har vært svært godt, men vi har hatt behov for å lære metodikken hver for oss før vi kan etablere en helhetlig tjenestemodell på tvers av nivåene. Nå nærmer vi oss modning, og med nye friske midler samt forankring i Helsefellesskap Innlandet, er det stor grunn til optimisme” sier prosjektleder Marita Aaheim. 

Gruppa som presenterte digital hjemmeoppfølging - Klikk for stort bildePå bildet over Innlandets representanter i prosjektet sammen med prosjektlederne fra Helsedirektoratet. Fra venstre: Thomas Ranstad Haugen, kommunalsjef helse i Vågå kommune og representant for prosjekteier, Åshild Sæther Engen, delprosjektleder region Sør-Østerdal, Erlend Loen Haukvik, prosjektleder DHO teamet Sykehuset Innlandet, Vibeke Ekren, delprosjektleder Lillehammer, Marita Aaheim, prosjektleder DHO, Christian Hoff, delprosjektleder for Øyer, Gausdal og Eidskog, Eirunn Bjørkheim, delprosjektleder region Valdres, Siw Helene Myhrer, prosjektleder Helsedirektoratet, Håkon Aalbu, prosjektleder Helsedirektoratet

 

FAKTABOKS

Hva er digital hjemmeoppfølging?
Digital hjemmeoppfølging (DHO) er en arbeidsmetode hvor pasienter med kroniske eller langvarige helseutfordringer følges opp av helsepersonell ved hjelp av digitale verktøy.

Hvordan fungerer det?

  • Pasienten benytter sensorer, apper eller andre digitale verktøy for å registrere helsedata, som blodtrykk, blodsukker eller vekt.
  • Pasientene svarer på enkle spørsmål knyttet til sin helsetilstand
  • Dataene sendes til helsepersonell, som følger opp pasienten og gir tilbakemeldinger.
  • Kommunikasjon skjer via digitale plattformer, telefon eller video.
  • I samarbeid med pasient, helsetjenester og fastlege er det utarbeidet en digital egenbehandlingsplan med trafikklysmodellen. Egenbehandlingsplanen har forhåndsbestemte tiltak bestemt av fastlege og pasient, som pasienten selv kan følge opp. 

Hvem passer digital hjemmeoppfølging for?
Kronisk og langvarig syke pasienter. I Innlandet er pasientgruppen i all hovedsak KOLS, diabetes, hjertesykdommer, psykisk helse og kreft, men også utfordringer med fysisk aktivitet og ernæring aktuelle målgrupper.  Og pasienter som har høyt forbruk av helsetjenester eller trenger tett oppfølging.  Se Helsedirektoratets film om digital hjemmeoppfølging her
 

Les om digital hjemmeoppfølging på Sykehuset Innlandet sine nettsider her