Overgangen fra å definere hva som bør gjøres til å konkretisere hvordan det skal gjøres, blir stadig viktigere. Det ble flere ganger understreket at deling og anerkjennelse er avgjørende suksesskriterier. Å dele gode ideer og løsninger bidrar til nye innovasjoner og vi trenger å gjøre dette i et samarbeid mellom offentlig og privat. For å utvikle flere digitale løsninger er det viktig at det offentlige slipper de private til. Samtidig må vi finne ut hvordan vi praktisk gjennomføre samarbeidet slik at kommunene kan realisere gevinster som følge av digitaliseringen.
En viktig del av programmet var å løfte frem gode eksempler på samarbeid på tvers av sektorer. Inger Nedal fra SynPlan presenterer en KI basert løsning for turnusplanlegging. Løsningen er tatt i bruk på ulike tjenesteområder med behov for ressursplanlegging. Nedal forteller om gevinster for arbeidsmiljø og redusert sykefravær som i utgangspunktet ikke var identifisert. Dette er en løsning som frigir tid, men Nedal understreker at det ikke er en erstatning. Løsningen supplerer og gjør dagens prosesser bedre.
Ivar Windjusveen fra konsulentfirmaet Miles delte kunnskap og eksempler på mulighetene som ligger i å ta i bruk kunstig inteligens (KI). Windjusveen trekker frem behovet for opplæring for å dra nytte av KI. De som lykkes med KI har gitt grundig opplæring tilpasset medarbeiderenes roller.
I tillegg fikk vi presentert to lokale digitale initiativer der private og offentlige aktører samarbeider for å finne gode løsninger for innbyggerne. Begge eksempler på hvordan akademia, privat og offentlige aktørere samarbeider. Det er to prosjekter som jobber med deling av data og jobber i et landskap med behov for å ta både juridiske og tekniske hensynet.
Stian Undbekken fra Ikomm presenterer IOMT, Internet Of My Things Et prosjekt som ser på mulighetene for at brukernes privateide teknologi kan brukes for å ta imot offentlige tjenester. Ellen Snartum presenterte prosjektet Smart Data som jobber med datadeling på tvers av tjenesteområder i offentlig sektor.