Etablering av Faggruppe KI-Innlandet

Regjeringen har satt et mål om at kunstig intelligens (KI) skal benyttes av alle offentlige virksomheter. Erfaring viser at de fleste kommuner strever med å gå fra erfaringsinnhenting og testing, til implementering og bruk av KI-verktøy og KI-løsninger i sine arbeidsprosesser. 

Faggruppa KI-Innlandet samlet - Klikk for stort bildeFaggruppa KI-Innlandet samlet til fysisk samling hos Digi Innlandet, se navn og tilhørighet nederst i saken

Samarbeid for økt bruk av kunstig intelligens i kommunene i Innlandet

Rapporten IT i praksis 2024 måler blant annet utbredelsen av KI i offentlig sektor.  Andelen kommuner som oppgir at de har tatt i bruk KI er lav og at det virker som de fleste foreløpig sitter på gjerdet for å se og lære av andre hvor KI kan gi mest nytte. Når vi bryter ned tallene oppgir 91,5% at virksomheten i svært liten grad eller i liten grad har tatt i bruk kunstig intelligens i oppgaver og tjenester.

5,7% oppgir at de har konkrete planer for implementering av KI-baserte løsninger, mens 74,3% svarer at de er i en tidlig planleggingsfase. På spørsmål om ulike barrierer svarer 57,1% at de i stor grad mangler innsikt i hvordan KI-verktøy kan løse utfordringer.

Denne rapporten underbygger signalene og de konkrete ønskene Digi Innlandet har fått om å koordinere etableringen av en faggruppe med fokus på KI i Innlandet. “Vi ble møtt med utelukkende positiv respons i etableringen og jeg lar meg imponere over engasjementet gruppa viser” sier Solveig Morten Buraas, rådgiver i Digi Innlandet. 

Medlemmene i gruppa forteller at de alle har omtrent de samme utfordringene og et ønske om å jobbe sammen om en teknologi som har stor samfunnspåvirking og beveger seg raskt.  

Faggruppa er satt sammen av medlemmer med geografisk spredning i fylket, ulik kunnskap og med ulike roller. Gruppa har også med seg en representant fra Universitetet i Innlandet. Det er Patrick Lunderbye digitaliseringsrådgiver i Kongsvinger kommune som leder arbeidet i gruppa fra start.   

Faggruppa skal jobbe for at kommunene realiserer gevinster ved bruk av KI 

Faggruppa sin første leveranse har vært å formulere et mandat å jobbe på. En formulering som må være bred nok til å favne kompleksiteten, men også konkret nok til å jobbe på. Gruppa har landet på: “Kommunene i Innlandet skal realisere gevinster ved KI på en bærekraftig, trygg og forsvarlig måte.” For å nå dette målet mener gruppa at det må jobbes både strategisk og taktisk, og med parallelle tiltak. Gruppa jobber med en helhetlig plan om hva gruppa kan bidra med. Tiltak, tilbud og aktiviteter som er relevante og nyttige både for medarbeidere som kan identifisere seg selv som KI-pådriver i sin kommune og kommuneledelsen.  

Kompetanse og regulering i form av lover og retningslinjer er to viktige overskrifter når kommual sektor skal ta i bruk KI. Et eksempel er at det er langt fra alle kommuner i Innlandet som har på plass retningslinjer for bruk av KI. Derfor planlegger gruppa et webinar i januar 2025 der vi løfter kunnskap om det å lage gode retningslinjer og deler eksempler fra kommuner i Innlandet som har laget retningslinjer så langt.

Mens faggruppa planlegger inviterer vi til et nytt åpent webinar om generativ KI, Onsdag 27.november. Der ser vi nærmere på om Microsoft 365 Copilot kan effektivisere arbeidsdagen din.  Webinaret passer for alle som har ansvar for å gjøre vurderinger av hvilke KI verktøy som skal tas i bruk i kommunene. Webinaret passer også for deg som har administrative oppgaver i offentlig sektor og/eller er av dem som kan hente gevinster ved å bruke Microsoft 365 Copilot.  Les mer om webinaret her: Bli med på webinar 27.november 

I tillegg til faggruppa er det etablert en teamskanal hos Digi Innlandet; Fagnettverk KI-Innlandet. Dette er en digital møteplass for alle som jobber i kommunene i Innlandet med et ønske om å være tettere på og i et nettverk med andre som er opptatt av KI. Dette er en kanal der vi deler erfaringer og har åpnet for spørsmål og diskusjoner. Sende en e-post til post@digiinnlandet og be om å få bli med. 

 

På bildet øverst i artikkelen ser du dagens medlemmer i fagruppa KI-Innlandet. 
Fra venstre:

  • Nils Christian Steig, kommunalsjef samfunnsutvikling i Sør-Fron kommune
  • Patrick Lunderbye, digitaliseringsrådgiver i Kongsvinger kommune (leder av gruppa)
  • Rune Halle, teamleder fagsystem og utvikling i IKT Valdres
  • Pernille Hammer, personvernombud i Elverum kommune og Våler kommune
  • Bård Haugstulen, IKT-sjef i Dovre kommune
  • Vegard Skullerud, rådgiver IKT/skole i Gjøvik kommune
  • Randi Elisabeth Hagen, seniorrådgiver seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet i utdanning ved Høgskolen i Innlandet 
  • Dagrun Therese Solvoll, rådgiver digitalisering i Vestre Toten kommune
  • Pål Godard, rådgiver strategi og utvikling og Solveig Morten Buraas, rådgiver i Digi Innlandet var ikke tilstede da bildet ble tatt.