En glad gjeng på KI-verksted
En dag med engasjement, energi og ekte KI-glede
Det var god stemning og høy energi da KI-pådrivere fra hele Innlandet var samlet på Gjøvik. Deltakerne kom fra både små og store kommuner, og representerte ulike fagområder, men felles for alle var nysgjerrigheten, engasjementet og ønsket om å lære mer om hvordan kunstig intelligens kan brukes i offentlig sektor.
Dagen ble ledet av Dagrunn Solvoll, digitaliseringsrådgiver i Vestre Toten, som selv er KI-pådriver i egen kommune og er en av initiativtakerne bak etableringen av et nettverk av KI-pådrivere i Innlandet. Med varme, humor og tydelig retning loset hun deltakerne gjennom dagen og inviterte dem allerede fra start ut på "dansegulvet" for å bli bedre kjent og skape trygghet i rommet.
Etter en energisk start gikk vi over til det faglige påfyllet og resten av dagen ble fylt med inspirasjon, refleksjon og konkrete verktøy for å ta KI i bruk i egen organisasjon.
KI i praksis – fra verktøy til tenkende partner
I første KI-påfyll fikk deltakerne innsikt i hvordan KI kan brukes i praksis både som verktøy og som samarbeidspartner.
Patrick Lunderbye, digitaliseringsrådgiver i Kongsvinger kommune, viste hvordan KI kan brukes i saksbehandling, med agenter som henter data, resonerer og gir svar med kildehenvisning. Han løftet også frem utfordringer som personvern, hallusinasjoner og etterprøvbarhet og introduserte KI-vettreglene for trygg bruk.
Andrew Davidson, FOU rådgiver og personvernrådgiver i Universitetet i Innlandet delte engasjerende og konkrete eksempler på hvordan han bruker kunstig intelligens i sitt daglige arbeid. Budskapet hans var tydelig: “KI kan bidra til å forbedre tjenestene i offentlig sektor ved å effektivisere prosesser og øke brukertilfredsheten.”
Han viste hvordan man kan bygge sitt eget funksjonelle KI-økosystem, en sammensetning av ulike KI-verktøy som samarbeider, omtrent som et team. Ved å bruke flere KI-verktøy parallelt, kan man løse oppgaver raskere og mer presist, og samtidig frigjøre tid til kjerneoppgaver.
Andrew delte også prinsipper og tips for implementering, blant annet:
- Bruk KI som støtte i komplekse oppgaver, som søknadsskriving og dokumentvurdering
- Kombiner ulike verktøy for å få flere perspektiver og bedre beslutningsgrunnlag
- Vær bevisst på risiko og etikk og hjelp kolleger med å gjøre informerte valg
- Tenk på KI som en tenkende partner, ikke bare et verktøy en som kan bidra til refleksjon, læring og strategisk utvikling
Han minnet også på at KI skal være enkelt, intuitivt og tilpasset brukerens behov. Med riktig bruk kan KI bli en naturlig del av arbeidshverdagen, også for de som ikke har teknisk bakgrunn.
Innovasjon og prosessledelse – læring fra Innoagent programmet til Helseinn
I det neste påfyllet fikk deltakerne en smakebit fra Innoagent program til Helseinn. Et program som inneholder verktøy og metoder for å drive innovasjon i helse- og velferdstjenestene. Det var rådgiver i Helseinn, Mari Kristine Knudsen som fylte deltakerne med denne kunnskapen.
Mari snakket om at en god prosess handler om å bevege seg fra A til B på en måte som skaper deltakelse, eierskap og kreativitet. KI-pådriverne ble introdusert for ulike verktøy som:
- Dobbel diamant – å løse de riktige problemene, og løse dem riktig
- Planleggingstrappa – fra bevissthet og målretting til handling
- Workshopens tre faser – forberedelse, gjennomføring og oppfølging
Mari snakket også om hvordan KI-pådriverne kan hente inspirasjon fra prosesslederens rolle. En god prosessleder stiller åpne og nysgjerrige spørsmål, og lytter aktivt til det som blir sagt – og det som ikke blir sagt. Hun eller han skaper trygghet og engasjement i gruppa, og tør å stå i motstand og ubehag når det oppstår. Samtidig hjelper prosesslederen gruppa med å nå målet sitt, uten å eie resultatet selv.
For KI-pådrivere i Innlandet er prosessledelse nyttig kompetanse for å skape endring på en trygg og inkluderende måte. Verktøyene og metodene fra Innoagent programmet kan brukes til å:
- Skape felles forståelse for hva KI er og hvordan det kan brukes både blant ledere, kolleger og innbyggere
- Lede gode prosesser der ansatte får være med å utforske, teste og evaluere KI-løsninger
- Bygge tillit ved å involvere folk tidlig og tydelig, og ved å håndtere motstand med åpenhet og ro
- Sikre forankring fra topp til bunn slik at KI ikke blir et prosjekt på siden, men en del av den daglige driften
- Tilpasse verktøy og metoder til lokale behov og ressurser og dele erfaringer på tvers av kommuner
Ved å bruke denne kunnskapen kan KI-pådriverne bidra til at kommunene i Innlandet realiserer gevinster ved KI på en bærekraftig, trygg og forsvarlig måte i tråd med fagnettverkets ambisjon.
Mari Knudsen, Helseinn
Jens Petter Berget, KSKS om KI i kommunal sektor - teknologi alene er ikke nok.
Vi satte stor pris på at Jens Petter Berget fra KS valgte å være med oss fysisk på samlingen. Det gir stor verdi både for KS og for kommunene i Innlandet å møtes på slike arenaer, hvor vi sammen kan diskutere hvordan vi best mulig tar i bruk kunstig intelligens i offentlig sektor.
Jens Petter presenterte hvordan kommunal sektor kan bruke KI for å møte framtidens utfordringer, og samtidig øke livskvaliteten for innbyggerne. Han viste til at behovet for helse- og omsorgstjenester vil øke kraftig i årene som kommer, og at smartere ressursbruk blir avgjørende. KI kan bidra til både effektivisering, bedre tjenester og økonomiske gevinster med et samlet potensial på opptil 155 000 årsverk i offentlig sektor.
For å lykkes med å ta ut gevinster på en bærekraftig og forsvarlig måte, må kommunene også jobbe med organisering og arbeidsprosesser. Det handler om å tilpasse strukturer og rutiner slik at KI faktisk kan brukes i praksis, og ikke bare blir et tillegg til eksisterende oppgaver.
I tillegg må vi ha et bevisst forhold til etiske vurderinger og tillit. Innbyggere og ansatte må føle seg trygge på at KI brukes på en rettferdig, åpen og ansvarlig måte. Det krever tydelige retningslinjer, god kommunikasjon og involvering.
Et tredje viktig punkt er tverrfaglig samarbeid og forankring. KI-satsing må ikke være et IT-prosjekt alene, det må forankres i ledelsen, involvere fagmiljøene og bygge på innsikt fra både brukere og ansatte. Bare da kan vi sikre at løsningene faktisk løser reelle behov.
Jens Petter løftet også frem ulike interessentperspektiver, fra helsepersonell og pasienter til teknologileverandører og regulatoriske myndigheter. Det er viktig å finne balansen mellom:
- Effektivitet og kvalitet
- Teknologi og menneskelig kontakt
- Innovasjon og trygghet
Dette er ikke en enkel balanse, men en nødvendighet og det er nettopp her KI-pådriverne har en viktig rolle i å bygge bro mellom teknologi og tjenesteutvikling.
KI i egen organisasjon – hva må på plass, og hvor finner du hjelp?
I siste påfyll delte Patrick Lunderbye konkrete råd og ressurser for hvordan kommuner kan komme i gang med kunstig intelligens på en trygg og bærekraftig måte. Her fikk deltakerne en oversikt over hva som bør være på plass både teknisk, organisatorisk og kompetansemessig for å lykkes med KI i egen kommune. Det er også etablert en oversikt som skal gi en samlet oversikt over hvor langt kommunene i Innlandet har kommet i KI arbeidet.
Denne delen av programmet var full av praktiske eksempler, tips og verktøy som KI-pådrivere kan ta med seg hjem og bruke direkte i sitt arbeid. Det ble også tydelig at det ikke finnes én riktig vei, men at det viktigste er å tørre å prøve, feile og lære sammen.
Dagen ble avsluttet med at deltakerne jobbet med å konkretisere hva de vil ta med seg tilbake til egen arbeidsplass. De fikk også i oppgave å finne en KI-buddy som kan bidra til å holde engasjementet oppe etter samlingen. De skal sammen finne en utfordring og jobbe sammen med et KI-verktøy for å finne gode løsninger på denne utfordringen.
Alle ressursene og presentasjonene som ble vist er tilgjengelige i KI-fagnettverkets teamskanal. Der kan pådriverne og andre KI-interesserte også stille spørsmål, dele erfaringer og hente inspirasjon fra andre kommuner i Innlandet.
Hvis du har lyst til å få tilgang til disse resursene, bli en KI-pådriver i din kommune eller har andre spørsmål kan du sende en e-post til:
post@digiinnlandet