Digitale sårtjenester gir trygg behandling hjemme – Innlandet kommuner i front

Dette er et glitrende eksempel på systematisk forbedring i samhandlingen mellom sykehus og kommuner” , sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre da han delte ut Forbedringsprisen 2024.

Innlandet har vært en pionerregion i utviklingen av digitale sårtjenester, og dette arbeidet har nå blitt belønnet med Forbedringsprisen 2024. Prosjektet, som involverer 12 kommuner i Innlandet, har vist hvordan teknologi kan forbedre helsetjenester og gi trygg behandling rett hjem til pasientene.
 

Helespersonel på sykehus kommuniserr via skjerm med pasient og helsepersonell - Klikk for stort bilde

Effektiv samhandling og bedre pasientoppfølging

Ved hjelp av videokonsultasjoner kan helsepersonell i kommunene samarbeide direkte med sårpoliklinikker på sykehusene. Dette har ført til bedre oppfølging av pasientene og redusert behovet for sykehusinnleggelser. Fastleger deltar også i noen tilfeller, noe som sikrer en helhetlig tilnærming til pasientbehandlingen.


Eirunn Bjørkheim, som var med og mottok prisen, uttrykte sin glede og stolthet: 
"Jeg er stolt og glad på vegne av prosjektet og alle deltakerne. Det er en ære å få motta en slik pris, da jeg vet hvor mye arbeid som er lagt ned i dette og særlig fordi vi vet at digital sårbehandling har stor verdi for både pasientene og helsepersonell ute i tjenestene."


Både Sykehuset Innlandet og 12 kommuner i Innlandet har vært med i prosjektet.

Sykehuset Innlandet har spilt en sentral rolle i prosjektet og deltatt med Marit Dammen som prosjektleder. Dammen jobber på avdeling for helseteknologi og var med på mottakelsen av prisen.  Les mer om prosjektet på nettsiden til Sykehuset Innlandet her

I første del av prosjektet deltok Lillehammer, Lesja, Dovre, Sel, Vågå og Lom. I andre del ble Etnedal, Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Vestre-Slidre, Øystre Slidre og Vang med. Disse kommunene har vært med på å utvikle og implementere en felles tjenestemodell for digitale sårtjenester, som nå brukes av totalt 56 kommuner i Norge.

Nasjonal veileder for digital sårbehandling

Prosjektet har resultert i en nasjonal veileder for digital sårbehandling. Denne veilederen er et viktig verktøy for helsepersonell som ønsker å komme i gang med, opprettholde og videreutvikle kompetanse innen digital sårbehandling. Den gir svar på spørsmål og problemstillinger og er ment som hjelpemiddel i arbeidet med å implementere digital sårbehandling i både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.

Eirunn Bjørkheim fremhevet også viktige læringspunkter fra prosjektet: 
Dette prosjektet viser at det er mulig å øke effektivitet, drive kunnskaps- og kompetansedeling mellom tjenestenivåer og yte gode tjenester til pasientene som ivaretar pasient- og brukermedvirkning i høy grad. Digitale tjenester/videotjenester er i stor grad overførbar til andre deler av helse- og omsorgstjenesten og kan bidra til bedre samhandling og økt kvalitet og effektivitet.

Positive tilbakemeldinger fra pasientene

Tilbakemeldinger fra pasientene har vært svært positive. Over 90 prosent av pasientene kan tenke seg å benytte videokonsultasjoner i fremtiden, noe som viser at denne modellen gir en ekstra trygghet og komfort ved å kunne motta behandling hjemme.

Veien videre

Forbedringsprisen 2024 ble delt ut av helseminister Jan Christian Vestre, og er en anerkjennelse av det gode arbeidet som er gjort, og gir inspirasjon til videre utvikling. Prosjektet har vært et samarbeid med flere aktører, inkludert Sunnaas sykehus, Landsforeningen for ryggmargsskadde. Det viser hvordan tett samarbeid mellom kommuner, sykehus og fastleger kan gi bedre helsetjenester og økt pasientsikkerhet.

Les mer om tildelingen av Forbedringsprisen 2024 på Helsedirektoratets nettside her:  Forbedringsprisen 2024

Denne artikkelen er sammenstilt av tekster med noe hjelp av KI-tjenesten til Microsoft.